Serbarea școlară – o modalitate excelentă pentru a consolida relația dintre elevi, profesori și părinți.

       Serbările școlare sunt o parte importantă în procesul educativ, fiind un bun prilej prin care imaginația și creativitatea copiilor sunt evidențiate. Totodată, sunt evenimente puternic încărcate emoțional, care au rolul de a marca sfârșitul unei etape.

       Organizarea serbărilor școlare este obligatorie în orice unitate de învățământ, fie că este vorba despre grădiniță, scoală generală sau scoli vocaționale.

 

 

 

Care sunt principalele avantaje ale serbărilor școlare?                                 

 

 

  • Stimulează atenția și exersează memoria celor mici;
  • Dezvoltă abilitați artistice și îi ajută pe copii să își descopere anumite pasiuni;
  • Îmbunătățesc capacitatea de relaționare cu cei din jur și capacitatea de a vorbi în public;
  • Aduc bucurie și satisfacție;
  • Încurajează exprimarea sentimentelor prin diverse activități artistice, cum ar fi desenul, pictura, muzica, dansul sau poezia;
  • Îmbunătățesc relația profesor – elev – părinte. Elevii trebuie să găsească în profesor o persoană apropiată, căreia i se pot adresa atunci când au probleme și cu care pot colabora. Serbările reușesc să evidențieze o astfel de colaborare. În ceea ce privește relaționarea profesorilor și a părinților, aceștia trebuie să poată comunica și să găsească cele mai bune soluții pentru dezvoltarea celor mici. Nu în ultimul rand, prin participarea părinților la serbări, copiii vor simți că aceștia le sunt aproape și că strădania lor este apreciată. Cui nu-i place să fie aplaudat la scenă deschisă ? :)

 

Cum să organizezi o serbare școlară

 

       Pregătirea serbării școlare este un pas important, care cade în responsabilitatea adulților ( părinți și profesori). Este recomandată organizarea serbării în afara cadrului scolar, în așa fel încât să se creeze acel sentiment de sărbătoare, de zi specială.
       Pe cât posibil, copiii își vor alege singuri rolurile disponibile și nu vor fi forțați să facă ceva ce nu le face plăcere, doar pentru a participa. Dacă sunt mai mulți candidați pentru un rol, se vor face audiții sau se vor adapta rolurile, pentru a împăca pe toată lumea. În plus, pentru cei care nu vor să urce pe scenă din diverse motive, se va încerca atribuirea unui post important în organizare ( regizor, asistent, scenarist, responsabil cu decorul, etc ), astfel încât fiecare să aibă un rol, să aștepte cu nerăbdare evenimentul și să participe cu entuziasm.
       O soluție excelentă pentru organizarea serbărilor ( mai ales pe timp de vară), este cadrul natural. O gradină cu spatiu generos, cum este cea de la The Backyard poate să fie una dintre cele mai bune soluții, deoarece le oferă celor mici posibilitatea de a se conecta cu natura și de a-și exprima mult mai ușor veleitățile artistice, fiind un spațiu intim, prietenos și primitor.

       Dacă locația a fost stabilită, există câteva reguli care trebuie să fie respectate pentru organizarea unei serbări perfecte:

  • Programul serbării trebuie să fie gândit în așa fel încât că pe lângă partea festivă să cuprindă și diverse alte momente, în funcție de afinitățile colective.
  • Fiecare elev implicat în serbare, este mobilizat activ și are o anumită responsabilitate în organizarea spectacolului.
  • Serbarea trebuie să aibă o temă cât se poate de clară și să transmită un mesaj.
  • Spațiul trebuie să fie aranjat în așa fel încât toți invitațîi să se poată bucura de spectacolul organizat de cei mici.
  • Scenariul serbării trebuie să fie construit astfel încât fiecare act să fie cât mai atractiv și să aibă legătură cu tema aleasă;
  • Înaintea unei serbări trebuie să aibă loc repetiții, care să îi obișnuiască pe copii cu prezența pe scenă.

 

       Organizarea unei serbări școlare nu este simplă, însă, pentru copii, beneficiile unui astfel de eveniment pentru pot fi uriașe.